Het probleem van het ene bedrijf is de oplossing voor het andere bedrijf

Afstemming: wat heb ik over en kun jij gebruiken?
Afstemming: wat heb ik over en kun jij gebruiken?

Op 7 oktober namen West-Brabantse en Zeeuwse bedrijven deel aan de vijfde werksessie van Symbiosis4 Growth. Symbiosis4Growth koppelt bedrijven om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen. Tijdens deze succesvolle werksessie, die plaatsvond in gebouw X-EL, ontstonden 50 potentiële industriële symbiose matches.Deelnemers waardeerden de bijeenkomst met een 8,2. 

De locatie van de werksessie was gebouw X-El, een mooi voorbeeld van symbiose. X-EL is  namelijk 1,5 jaar lang door Alwel beschikbaar gesteld voor het werken en wonen van jonge ondernemers. Iedereen zat daarbij aan ‘symbiose-tafels’; het tafelblad was gemaakt van oude zwembadhokjes.

De deelnemende bedrijven gingen actief op zoek naar mogelijkheden om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteiten, faciliteiten, human capital en innovatie met elkaar uit te wisselen. Doel is  om op deze manier industriële symbiose te stimuleren. Ter plekke ontstonden 50 potentiële industriële symbiose matches tussen bedrijven.

De bedrijven brachten 45 resources in die ze over hebben en 21 resources die ze graag willen hebben. Deze worden allemaal toegevoegd aan de reeds opgebouwde database.

Is er een match? In totaal 50 potentiële matches tijdens deze werksessie
Is er een match? In totaal 50 potentiële matches tijdens deze werksessie

De eenvoudige matches kunnen de bedrijven zelf realiseren. Ze krijgen hiervoor elkaars contactgegevens. Sommige matches zijn lastiger te realiseren. Dan moet bijvoorbeeld eerst materiaal onderzoek plaatsvinden en een business case worden geschreven. Het Symbiosis 4 Growth project heeft budget om dit te helpen realiseren.


Wat vonden de bedrijven ervan?

“De werksessie geeft je nieuwe contacten en inzichten om veranderingen mogelijk te maken met gebruik of hergebruik van materialen” – ASC / Alumexx

“De werksessie leert je out of the box denken over industriële symbiose” – Berkvens deursystemen

“Het geeft je inzicht dat het (restmaterialen)probleem van het ene bedrijf de oplossing wordt voor het andere bedrijf”- Jansen Hoveniers

 

Meer info & aanmelding:

Instructies vooraf: hoe pakken we het aan?
Instructies vooraf: hoe pakken we het aan?

De eerstvolgende werksessie van Symbiosis 4 Growth vindt plaats op 7 november in Tilburg.
Klik hier om je aan te melden.

U kunt voor meer informatie en voor mogelijk onderzoek naar  ‘complexe’ industriële symbiose matches contact opnemen met Yvette Estourgie (y.estourgie@rewin.nl; 06 12580183)