Resultaten

De teller van potentiële matches staat momenteel op:

385!

In totaal namen 60 bedrijven deel aan de werksessies in 2018 en 2019.

Bedrijven hebben 456 resources aangedragen en in de database verwerkt.

Bedrijven hebben 291 resources en willen 165 resources

Het geheel heeft in theorie een potentieel van bijna 500.000 ton CO2 besparing. De komende 2 jaar gaan wij hard aan de slag om een deel hiervan te realiseren.

Deelnemende bedrijven krijgen binnen een week na de werksessie een rapport met de potentiële matches die gemaakt zijn met de andere aanwezige bedrijven. Voor de makkelijke matches is het bedrijf zelf aan zet om deze te realiseren. Bijvoorbeeld: Uw bedrijf zoekt pallets en een ander bedrijf heeft pallets aangeboden. U neemt zelf contact op met dit bedrijf.

Voor matches die niet zo 1,2,3 te realiseren zijn, kijkt het Symbiosis4Growth team of ze bedrijven hierbij kunnen ondersteunen.

Wij hebben momenteel diverse matches lopen waarbij we kijken hoe deze te realiseren. In de loop van het jaar zullen meer voorbeelden volgen en zal ook bekend worden hoeveel CO2 besparing en kostenbesparing iedere casus oplevert.


Vacumetal – bedrijf in de regio -> Trasmeel

Het bedrijf Vacumetal uit Oosterhout metaliseert kunststoffen met een in-line proces. Hierbij filteren ze o.a. de overspray uit de lucht. Ze gebruiken  daarbij trasmeel om te voorkomen dat de filters dichtslibben. Trasmeel is een soort vulkanisch materiaal uit Duitsland dat je kunt gebruiken als  bouwstof voor cement/beton, als rookgasreiniging en als bindmiddel. 
Bij Vacumetel moet het trasmeel in de nabehandeling de kleine druppels lak (overspray) na filtratie aan zich binden. Vroeger werd dit met kalk gedaan. Na nabehandeling bevat trasmeel nog max 3-4% lakstof. Hiervan is
continue 200-300 ton beschikbaar. Nu wordt onderzocht of je trassmeel kunt bewerken zodat je het unt hergebruiken. Tevens bekijkt men samen met het bedrijf Martens of je dit materiaal zou kunnen gebruiken in beton/keramiek.

Potentiële besparing hergebruik: 121 ton CO₂
Potentiële besparing bij gebruik in beton: 27 ton CO₂
Potentiële kostenbesparing bij gebruik in beton: €17.000 per jaar


Concordia Damen & Heerema Vlissingen hergebruik zee-vasten


Zijn de zee-vasten voor binnenschepen, gemaakt voor eenmalig gebruik, interessant voor hergebruik? Concordia Damen ontving casco’s voor binnenvaartschepen die vanuit China voor zee-transport aan elkaar en aan het transportschip bevestigd waren met volumineuze, 800.000 kilo zware zee-vasten. Die zijn misschien interessant voor hergebruik via de interne marktplaats van Heerema Vlissingen. 

Cirkellab begeleidt het matchmaking onderzoek, breidt dit uit naar meer bedrijven in de regio en kijkt vooral ook naar structurele mogelijkheden  Welke randvoorwaarden, informatie, voorbereiding of andere condities zijn er nodig om in toekomstige, vergelijkbare ad-hoc casussen wél tot een optimale match te komen?

De besparing gaat over de totale 800 ton aan zeevasten en de 87 ton aan  ‘grote’ zeevasten die bij aanvang van de casus nog beschikbaar waren. De kleinere tussenstukken (de overige 713 ton) vervielen direct aan de aannemer die de casco’s van elkaar en van transportschip heeft
losgesneden. Circa 10 cent/kilo aan schrootwaarde.

Potentiële besparing: 
Totale 800 ton zeevasten - bij één keer hergebruik: 3.240 ton CO₂
Beschikbare 87 ton ‘grote’ zeevasten - bij één keer hergebruik: 354 ton CO₂


Van der Kroon Food Products – bedrijf in de regio -> Resten Groenten

Het restafval van de tafelzuren van het bedrijf Van der Kroon zou als voedsel voor insecten kunnen dienen. Het gaat om deels droog voedsel zoals koolbladeren en deels om nat voedsel zoals wortelrasp.

Protix in Bergen op Zoom, een innovatieve producent van plantaardige eiwitten uit insecten, is de de overbuurman van Van der Kroon. Dit zou een hele mooie vorm van Industriële Symbiose kunnen opleveren. Wij begrepen dat er zo’n 10% ‘wisselende samenstelling’ voedsel voor de insecten nodig is. Het restafval van Van der Kroon zou daaraan kunnen bijdragen.

Potentiële besparing: 294 ton CO₂


Lineage Logistics - woningen -> Restwarmte

Het bedrijf Lineage Logistics, gespecialiseerd in gekoelde opslag, uit Bergen op Zoom heeft restwarmte. Zij bekijken graag de mogelijkheden met uitwisseling in de omgeving. Lineage Logistics is met partijen hierover in gesprek. 

Potentiële besparing: 485 ton CO2


SnowWorld - Zwembad -> restwarmte

Snowworld in Rucphen heeft restwarmte over en wil graag verder verduurzamen. Zij overwegen om restwarmte uit te wisselen met een ander bedrijf/instelling in de buurt, zoals bijvoorbeeld het zwembad in Rucphen. Vervolgens gaan ze bekijken welk onderzoek hiervoor nodig is. 

Potentiële besparing: n.t.b.


Packtools 2.0 – Hazacom -> Hergebruik plastic

Het bedrijf Packtools 2.0 uit Etten-Leur wil dit jaar een apparaat op de markt brengen. Dit bestaat voor 90% uit PA6 kunststof. Het bedrijf Hazacom is in staat PA6 in kleur en 100% gerecycled te kunnen maken.

Punten voor onderzoek:
- Is het mogelijk om met hetzelfde gewicht (of minder) een apparaat maken
- Wat betekent dit voor de stevigheid (val- en duurtesten)
- Is het materiaal goed verwerkbaar in de spuitgietmachines

Potentiële besparing: n.t.b.

Tot slot: De waardering vanuit de werksessies is goed!

Wij hebben 6 werksessies gehad

Scores werksessies:

29 mei 2019     Bergen op Zoom   7,9
9 oktober 2018  Moerdijk       8,3
22 november2018 Terneuzen  8,4
13 juni 2019  Wemeldinge      8,3
7 oktober 2019 Etten-Leur 8,2
7 november 2019 Tilburg 8,0


U kunt voor al uw vragen of goede ideeën contact opnemen met de projectleiders:
- Wouter de Buck w.debuck@rewin.nl
- Sape de Haan dehaan@energy-networks.nl
“Een mooie mix van bedrijven waardoor een bredere kijk op mogelijke matches ontstaat”
- Aaik Rodenburg , Rodenburg-

“De bijeenkomst biedt goede mogelijkheden voor samenwerking”
- Labee Group-

“Ik heb nieuwe contacten opgedaan en nieuwe ingangen bij potentiële projectdeelnemers. Leuk om met open minded mensen aan tafel te brainstormen.”
- FarmPack-

“Goed initiatief voor verbetering op meerdere fronten (economisch, duurzaamheid)”
- Vacumetal -

“Een interessante manier van  vraag en aanbod”
- Renishaw Benelux BV-

Potentieel nieuwe symbiose contacten, dichtbij huis”
- TATA Steel Tubes-

“S4G is een goede manier om bewustzijn te creëren rondom het reduceren van reststromen. De werksessie heeft een zeer goede en praktische opzet, die snel tot resultaten leidt. We hebben enkele potentiële  contacten opgedaan voor samenwerking.” 
- Lumileds-

 “S4G is een heel goed initiatief om vraag en aanbod van reststromen en restcapaciteiten bij elkaar te brengen. Het zou mooi zijn wanneer er nog meer aandacht voor S4G gegenereerd kan worden en daarmee meer organisaties te betrekken, zodat er nog veel meer verbindingen worden gemaakt.”
- Coroos Conserven-


“Goed initiatief om ondernemers met verschillende achtergronden meer aanvullend bij elkaar te brengen”
- Martens Keramiek -

 “De manier van werken tijdens de werksessie is fijn en efficiënt.”

De werksessie geeft je nieuwe contacten en inzichten om veranderingen mogelijk te maken met gebruik of hergebruik van materialen” – ASC / Alumexx

De werksessie leert je out of the box denken over industriële symbiose” – Berkvens deursystemen

Het geeft je inzicht dat het (restmaterialen)probleem van het ene bedrijf de oplossing wordt voor het andere bedrijf”- Jansen Hoveniers

51 mogelijke matches voor uitwisseling tijdens werksessie Tilburg

51 potentiƫle matches voor industriƫle symbiose tijdens werksessie in Huis van Logistiek in Tilburg

Lees meer Archief

Het probleem van het ene bedrijf is de oplossing voor het andere bedrijf

Lees meer Archief