Symbiosis4Growth en Parksharing bundelen krachten

Samen industriële symbiose op Tilburgse bedrijvenparken realiseren

Het succesvolle samenwerkingsplatform Symbiosis4Growth, dat zich richt op het stimuleren van industriële symbiose in West-Brabant en Zeeland, gaat samenwerken met Parksharing. Samen gaan de uitwisseling op bedrijvenparken in Tilburg bevorderen. Symbiosis4Growth en Parksharing stimuleren industriële symbiose door bedrijven op lokaal niveau aan elkaar te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit en faciliteiten met elkaar uit te wisselen. 

Reststromen uitwisselen

Het realiseren van een industriële symbiose is met name interessant voor bedrijventerreinen, omdat daar veel verschillende bedrijven in de buurt van elkaar zijn gevestigd. Al deze bedrijven hebben verschillende materialen en reststromen over vanuit hun dagelijkse productieprocessen. Deze stromen en materialen kunnen onderling worden uitgewisseld, en zorgen voor waarde creatie op lokale schaal.

Deze aanpak draagt bij aan een meer circulaire economie, waarin kringlopen op lokaal niveau worden gesloten en het ‘afval’ van vandaag de grondstoffen van morgen zijn. Voor alle betrokken partijen leidt dit tot kostenbesparing en extra omzet en het levert een positieve bijdrage aan het milieu door onder meer CO2 reductie, en stimuleert innovatie en samenwerking.

Werksessie bedrijvenparken in Tilburg

Eind dit jaar gaan Symbiosis4Growth en Parksharing een eerste werksessie organiseren op bedrijvenpark Vossenberg en Kraaiven in Tilburg. Tijdens deze werksessie werken ondernemers actief aan concrete samenwerkingsmogelijkheden door het identificeren van kansen. Wat heeft een bedrijf over en wat zou een ander bedrijf willen hebben? Zo ontstaan er tijdens de sessie al matches en interessante business kansen voor alle deelnemende bedrijven. Zie ook de impressie van een eerdere werksessie.

Parksharing.nl voor brede zichtbaarheid vraag en aanbod 

Na afloop van de werksessie wordt al het overige vraag en aanbod aan materialen, grondstoffen, energie, kennis, capaciteit en faciliteiten waarvoor nog geen match is gerealiseerd, zichtbaar gemaakt op Parksharing.nl. Dit maakt deze capaciteit structureler en breder zichtbaar voor alle bedrijven in de regio, om zo op een grotere schaal bedrijven aan elkaar te verbinden en nog meer matches te kunnen maken.

Meer informatie over de werksessies volgt in September 2019.

————-

Symbiosis4Growth is een samenwerkingsplatform dat industriële symbiose bij bedrijven in Noord-Brabant en Zeeland wil versnellen én realiseren. Zij organiseren werksessies voor bedrijven om op zoek te gaan naar samenwerkingsmogelijkheden. Wat heeft een bedrijf over en wat zou een bedrijf willen hebben? Symbiosis4Growth koppelt bedrijven, met als resultaat interessante matches en business opportunities. Dit kan leiden tot kostenbesparing, levert een positieve bijdrage aan het milieu (CO2-besparing) en stimuleert innovatie.  Zie www.symbiosis4growth.nl

Parksharing is de online deelmarktplaats voor bedrijven en organisaties in Nederland om ongebruikte bedrijfsmiddelen, materialen, reststromen, diensten en faciliteiten te delen, verhuren of verkopen op bedrijvenparken. Parksharing is een initiatief van FLOOW2 en wordt in Tilburg in samenwerking met Solaris Parkmanagement uitgerold op bedrijvenparken Het Laar, Loven, Kraaiven, Katsbogten en Vossenberg. Het online platform verbindt bedrijven, maakt matches tussen vraag en aanbod, en faciliteert online transacties, overeenkomsten en verzekeringen.